Conte Sukses Dengan Plan D

Antonio Conte Sukses Dengan Plan D. Penampilan Chelsea di awal musim Premier League kemarin meyakinkan dengan catatkan tiga kemenangan berturut-turut. Tetapi, penampilan The Blues kendur sepanjang September. 

Imbang melawan Swansea City ditambah kekalahan dari Liverpool dan Arsenal membuat juru taktik Chelsea, Antonio Conte, kembali mencampurkan skim permainan pasukannya. 

Usai kekalahan dari Arsenal, lelaki Itali itu melaksanakan strategi 3-4-3. Ini merupakan formasi keempat yang ia cuba dan ternyata hasilnya amat positif. Chelsea berjaya menang dalam lima perlawanan berturut-turut di Premier League, ditambah status tidak kebobolan dalam lima perlawanan tersebut. 

"Kami memulakan musim dengan sistem berbeza kerana idea awal saya ingin bermain 4-2-4, lalu berubah jadi 4-3-3 dan kami bermain gaya seperti musim lalu 4-2-3-1," ujar Conte pada laman web rasmi Chelsea. 

"Tapi saya memberi perhatian kepada kami tidak seimbang di beberapa situasi kerana anda lebih banyak dibolosi walaupun peluang menjaringkan gol. Untuk alasan itu, kami berubah pada sistem baru 3-4-3 dan saya fikir ia sesuai untuk skuat kami kerana kami punya penyerang yang boleh menyesuaikan diri dengan sistem ini." 

Conte juga terkejut dengan kukuhnya lini belakang selepas pertukaran formasi tersebut. Hasil positif itu pun berjaya menaikkan kedudukan Chelsea ke peringkat dua klasemen sementara. 
antonio conte press release

"Saya fikir ia akan meningkatkan penyerangan kami dan pertahanan kami dan kami tidak kehilangan kuasa untuk menyerang. Kami membuat banyak peluang dan gol lalu boleh tidak dibolosi, itu adalah jalan yang tepat," tuturnya.

0 Response to "Conte Sukses Dengan Plan D"

Post a Comment