Mourinho Heran, Banyak Pemain MU "NGELES"

Mourinho Heran, Banyak Pemain MU "NGELES". Jose Mourinho, 53 tahun, sempat digelar pelatih bertangan dingin. Sekali datang, dia boleh menjadikan kelab barunya punya prestasi membanggakan.

Pengalaman membuktikan. Datang ke Inter Milan, misalnya, pada musim 2008-2009, Mourinho membawa Nerrazurri menjadi juara. Malah, dia berjaya membawa kelab itu meraih treble dua musim berikutnya. 

Pun apabila balik semula ke Chelsea pada 2013-2014, dia berjaya membawa Chelsea menduduki tempat ketiga dengan perbezaan empat mata saja dengan sang juara, Manchester City. 

Terkait hal tersebut pelatih asal Portugal itu bernah berujar "Luar biasa. Padahal, saya fikir kami baru boleh mencapai kedudukan itu di musim kedua nanti, "kata Mou ketika itu. Semusim kemudian, Chelsea menjadi juara. 

Datang ke Old Trafford pada musim ini, Jose Mourinho ternyata bernasib berbeza. Hingga minggu ke-11, pasukan Setan Merah hanya bertapak di kedudukan keenam dengan perbezaan yang menganga dengan pemuncak klasemen, Liverpool: delapan point. 

Padahal, materi pemain Setan Merah tidaklah buruk. Pada masa datang, mereka hanya perlu empat pemain di setiap lini. Zlatan Ibrahimovic di depan, Henrikh Mkhitaryan dan Paul Pogba di tengah, dan Eric Bailly di depan penjaga gol. Belanja yang tidak sedikit tentu saja. 

Tapi ada apa yang terjadi dengan Manchester United? Inilah yang kini dikatakan media di Inggeris tengah dicari penyebabnya oleh pengurus asal Portugal tersebut. Semua berpunca daripada kekecewaan Mourinho terhadap dua pemain belakangnya, Chris Smalling dan Luke Shaw. 

Ahad minggu lalu, ketika bersiap melawan Swansea, dua pemain ini mendatanginya dan meminta izin untuk tidak dimainkan. Mereka datang dengan pelbagai alasan. "Chris bilang dia tidak dalam keadaan 100 peratus. Shaw mengkhabarkan dia tidak boleh bermain, "kata dia seusai pertandingan yang dimenangi dengan skor 3-1 itu.

Mourinho mengaku kecewa terhadap dua pemain itu. Kata dia, kedua-duanya tidak mempunyai komitmen penuh terhadap kelab tempatnya bekerja. "Saya kira atlet mana pun di dunia ini, jarang sekali turun ke padang dalam keadaan yang benar-benar sempurna," kata dia. 

Mou pun menyebutkan banyak atlet, termasuk para pemain tenis. Kekecewaan ini mendapat sokongan daripada Alan Shearer, legenda timnas Inggeris. "Betul. Pemain bola sepak jarang sekali yang turun ke padang dengan keadaan 100 peratus, "kata dia, merujuk pada pengalamannya sendiri ketika berkarier. Namun tak semua setuju. 

Selain Gareth Southgate-pelatih timnas Inggeris yang juga tidak sependapat dengan Mou-Rabu lalu Ketua Persatuan Pemain Bola Sepak Professional Gordon Taylor juga menyatakan kekecewaannya terhadap kritikan yang disampaikan Mou secara terbuka tersebut. 

Semestinya semua itu disampaikan di ruang ganti, bukan diobral ke awam. Tapi bukan Mou namanya kalau dia lantas berhenti. Dikritik seperti itu, Mou malah terus melaju. Menurut kabar, di Inggeris kini dia dibedah siasat isi perut kelab. 
mourinho and paul pogba

Mou ingin tahu semua yang ada di Old Trafford yang membuat pasukan ini tampil angin-anginan. Langkah pertama adalah soal kecergasan pemain. Sebabnya, banyak sekali pemainnya yang mengalami kecederaan. 

Setakat ini, dia kehilangan kira-kira 10 pemain dalam 30 laga yang sudah dimainkannya. Pada masa yang sama, yakni 17 pekan di Liga Perdana ketika mengendalikan Chelsea musim lalu, dia hanya mendapat enam pemain yang mengalami kecederaan. Selebihnya sihat walafiat.